Hållbarhetstips
I en värld där hållbarhet blir allt viktigare, står vi inför utmaningen att skapa arbetsplatser som inte bara främjar produktivitet och välmående, utan också minskar miljöpåverkan. Den här guiden är din nyckel till en grönare arbetsplats. Här delar vi med oss av praktiska tips för energibesparing, effektiv avfallshantering, vattenbesparing, hållbara transporter, och återbruk. Så att vi tillsammans kan bidra till en mer hållbar framtid genom att göra våra arbetsplatser mer energieffektiva och miljövänliga.
Sidmeny
Energianvändning och förnybar energi
El, värme och kyla utgör en stor del av samhällets energianvändning och produceras till största delen med hjälp av andra energiråvaror från naturen. Det kan vara bio- och kärnbränsle, fossila bränslen, men även rörelseenergi från vatten och vind. Biobränsle utgörs till exempel av växter från skogs- och jordbruk. Till de fossila bränslena räknas olja, kol och naturgas. De har bildats av döda och förstenade växt- och djurdelar. Vi använder idag betydligt mer fossila bränslen än vad som hinner återbildas. Det betyder att användningen ger ett nettotillskott av koldioxid till atmosfären och att de en dag kommer att ta slut. Förnybar energi kommer från källor som hela tiden förnyas i snabb takt. De tar därför inte slut och bidrar inte heller till växthuseffekten. Exempel på förnybar energi är vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi. Kärnkraft räknas inte som förnybar eftersom uranet inte återbildas i samma takt som det används.
1 kWh räcker till att hålla igång en:
Ventilation
Ventilation är ett exempel på utrustning som, om den är felinställd, ofta använder mycket energi. Att själv påverka ventilationen som hyresgäst kan vara svårt. Men upplever ni att något verkar felaktigt ska ni givetvis vända er till oss.
Vi är måna om att luftflöden och drifttider är anpassade efter er verksamhet så meddela oss gärna om arbetstider eller andra förutsättningar förändras.
Tips
- Undvik att vädra under längre perioder, tänk även på att tvärdrag under vinterhalvåret betyder onödiga kostnader och onödigt energiläckage och klimatpåverkan.
- Försök få rätt temperatur med radiatorn istället för att vädra.
- Ställ inga stora täckande möbler framför eller ovanför radiatorerna, det hindrar värmen från att komma ut i rummet.
- Rör inte ventilationsdonens inställningar, det kan förstöra balansen i hela systemet.
Värme
Rätt dimensionering, injustering och reglering är avgörande för ett väl fungerande värmesystem. Rätt dimensionering ser till att rätt värmeeffekt uppnås. Genom bra injustering fördelas värmen rätt i fastigheten och med rätt reglerkurva anpassas värmenivån efter rådande säsong (sommar, vinter, vår och höst). Om radiatorerna i huset har termostatventiler kan de känna av andra värmekällor i huset såsom människor, apparater och solinstrålning och anpassar då värmetillförseln efter det aktuella behovet.
Tips
- Undvik att sätta in extra elelement. Kontaka oss innan ni gör detta så kan vi kartlägga eventuella problem i värmesystemet.
- Upplevs temperaturen som ojämn kan det vara ett tecken på att det är dags att justera värmen och/eller ventilationen. Hör av dig till oss om du misstänker det.
- Meddela om möblering förändras mycket i förhållande till ursprunglig möbleringsplan, detta kan innebära att åtgärder måste vidtas.
Komfortkyla
Det går att minska kylbehovet med effektiva solskydd och byte till mer energieffektiv kontorsutrustning och belysning. Solavskärmning kan minska solinstrålningen i en byggnad med upp till 90 % vilket minskar kylbehovet och förbättrar komforten avsevärt. Utvändiga solskydd avskärmar solinstrålning bäst. Utmaningen är att skärma av den direkta solinstrålningen och minska värmestrålningen samtidigt som dagsljusinsläpp och utsikt bibehålls. Om solskyddsglas används måste glasen släppa igenom tillräckligt med dagsljus.
Tips
- Använd eller installera persienner, gardiner och solskydd för att blockera onödig sol- och värmeinstrålning.
- Om det finns solavskärmning som styrs manuellt, se till att fälla ner solskydden redan tidigt på morgonen eller kvällen innan.
- Sänk inte temperaturen i lokalen på sommaren mer än nödvändigt. Många anpassar sin klädsel efter utomhustemperaturen och vill därför inte ha alltför låg temperatur inne.
Visste du att...
Kontorsutrustning
Hur mycket energi kontorsutrustningen drar beror på hur många apparater som finns, deras effekt och hur mycket de används.
En kontorsplats med ineffektiv belysning där kontorsutrustningen är i drift hela arbetsdagen och i stand-by efter arbetstid kan ha en elanvändning på runt 1 400 kWh/år. Till det kommer energi för att kyla bort all värme som alstras, vilket kan röra sig om ytterligare ca 500 kWh/år. Jämför det med en energieffektiv kontorsplats som kan klara sig på runt 250 kWh/år.
Tips
- Anpassa inköpen av kontorsutrustning efter de verkliga behoven.
- Välj energisnål och miljömärkt elektronisk utrustning. Energy Star, TCO Development och Svanen är exempel på lämpliga märkningar.
- Aktivera energisparläge på datorer och kopiatorer.
- Koppla all utrustning som datorer, skärmar, skrivare, telefonladdare, höj- och sänkbart skrivbord med mera till grenuttag som enkelt kan stängas av när du går hem.
Belysning
Kontakta gärna oss eller en belysningskonsult, om din armatur behöver förnyas. Mycket ljus är inte alltid samma som bra ljus.
Den bästa och mest energieffektiva belysningen är den som är anpassad till människorna som vistas i lokalerna och deras behov. Kort sagt: rätt ljus på rätt plats vid rätt tillfälle.
Många gamla belysningsanläggningar ger undermåligt ljus och drar dessutom onödigt mycket el. Med ny armatur kan elförbrukningen i vissa fall halveras och belysningen bli mycket bättre.
Tips
- Anpassa belysningen till respektive arbetsplats.
- Använd energieffektiva ljuskällor, exempelvis lågenergilampor och LED.
- Installera styrutrustning som tänder och släcker ljuset automatiskt. Det kan spara 30-40 % av energianvändningen.
- Släck alltid lampor när de inte behövs.
Effektiv avfallshantering
Avfallstrappans fem steg är en bra minnesregel för hur du kan minska din och företagets miljöpåverkan.
Avfallstrappan är en prioriteringsordning som finns inskriven i lagstiftningen både på EU-nivå och på nationell nivå.
Tillverkningsföretag kan spara resurser genom att effektivisera sina processer och minska produktionsspillet. Det kan också vara värt att undersöka om det går att återvinna det spill som ändå uppstår i den egna verksamheten. Minskad materialanvändning minskar avfallsmängderna och tär mindre på jordens resurser.
Kontakta oss om du har några frågor kring avfall, återvinning och återbruk i just er fastighet. Vi hjälper gärna till.
- Minimera
Köp färre saker. Prioritera kvalitet, återbruk och produkter utan överflödiga förpackningar. Undvik onödiga utskrifter. - Återanvänd och återbruka
Sälj eller ge bort saker du inte längre behöver. - Återvinn
Plast, papper och annat material bör återvinnas och bli nya produkter. Matavfall kan bli kompost eller biogas. - Energiutvinning
Det som inte kan återanvändas som en ny produkt kan genom förbränning omvandlas till värme eller el. - Deponi
Sista utvägen för avfall som inte kan användas på något annat sätt.
Vattenbesparing
Vatten är livsviktigt. Bara tre procent av allt jordens vatten är sötvatten och det mesta av det är i form av snö och is.
Den procenten som återstår måste vara fri från gifter och föroreningar för att vi ska kunna använda vattnet utan att bli sjuka. Vi har välutvecklad rening av avlopp från industrier och hushåll, men kemikalier som växtskyddsmedel, impregneringsmedel i kläder och läkemedelsrester klarar vi fortfarande inte att rena och detta läcker ut i yt- och grundvattnet.
Att spara vatten är bra för miljön på många sätt. För rening av dricksvatten används 40-45 g kemikalier per kubikmeter vatten. Ju mindre vatten som används, desto förre kemikalier i avloppspumparna. Och dessutom krävs mindre energi för att pumpa runt vatten i vattenverk och ledningar. I Sverige har vattenanvändningen ökat från 80 till 180 liter per person och dygn sedan början av 1900-talet.
- Byt ut gamla kranmunstycken mot vattensparande perlatorer eller sparlatorer.
- Fyll hela diskmaskinen innan ni diskar.
- Kontakta din Fastighetsansvarige vid läckande kranar eller rinnande toaletter.
- Ha inte kallare i kyl och frys än nödvändigt.
- Drick kranvatten istället för flaskvatten.
Hållbara transporter
Transporternas miljöpåverkan består framförallt av avgaser som påverkar miljö och hälsa negativt, men även av trängsel, buller och partiklar.
För hållbarare transporter kan vi se över mängden och längden på transporterna, vilka fordon och drivmedel som används samt körsätt. Det gäller frakt av varor till och från lokalen, resor i tjänsten samt resor till och från jobbet.
En bra start för att minska miljöpåverkan från transporter kan vara att göra en resvaneundersökning och kartlägga hur resandet på företaget ser ut.
- Minska resandet med samåkning, digitala möten och bättre planering av kundmöten.
- Undersök om fler kan åka kollektivt eller cykla till arbetsplatsen.
- Utnyttja befintliga bilpooler eller skapa en egen.
- Utbilda personalen i sparsam körning (Ecodriving).
- Anlita miljöcertifierade fraktföretag.
- Ta trapporna istället för hissen. Det sparar el och ökar vardagsmotionen.
Återbruk och smarta materialval
I Sverige tillbringar vi en stor del av våra dagar inomhus och påverkas självklart av material och eventuella ämnen som finns inbyggda i husen, varav en del kan orsaka fysiska besvär.
Valet av byggmaterial påverkar också byggnadens energianvändning. För fastighetsägaren är det viktigt att tänka på energieffektiviteten vid val av till exempel fönster, tilläggsisolering och fasadmaterial.
Mycket av det vi konsumerar i Sverige tillverkas i länder med lägre miljö- och arbetsmiljökrav och orsakar skador på miljö och hälsa vid produktionen. Enklaste sättet att minska sin miljöpåverkan är att välja produkter som är miljö- och/eller rättvisemärkta. Det gäller allt från byggvaruprodukter till mat och kläder.
- Välj hållbara material med kvalitet, det lönar sig i längden.
- Databaserna Byggvarubedömningen, Basta, och Sunda Hus listar allt från golvrengöring till målarfärg och virke som klarar miljö- och hälsokraven.
- Några av de vanligaste miljömärkningarna i Sverige är Bra Miljöval, Svanen, Krav, Fairtrade och FSC (virke)
Därför hållbarhetscertifierar vi våra fastigheter
Att hållbarhetscertifiera en kontorsbyggnad är att ta ansvar för en hållbar framtid. Men det är så mycket mer. En hållbarhetscertifierad byggnad har lägre energianvändning, värderas högre på marknaden, och är mer attraktiv för alltmer miljömedvetna hyresgäster och medarbetare.
Är du hyresgäst hos oss på Castellum finns det stor chans att du sitter i en hållbarhetscertifierad fastighet. Nästan halva vårt fastighetsbestånd är hållbarhetscertifierat, och vi räknar med att uppnå vårt uppsatta mål om 50 procent före 2025.
Rökförbud och certifieringar, hur hänger det ihop?
Rökning är förbjuden inomhus enligt svensk lag. För att klara vissa hållbarhetscertifieringar (LEED och BREEAM) tillåter vi inte heller rökning eller e-cigaretter inom 10 meter från våra entréer, öppningsbara fönster eller utomhusluftintag i våra fastigheter.
Det finns fler olika hållbarhetscertifieringar som innebär att hållbarhetsarbetet och byggnadens hållbarhetsprestanda granskas av tredje part. Vi har valt att jobba med följande:
- Miljöbyggnad
- BREEAM
- LEED
- NollCO2
- WELL
- EU GreenBuilding
Inspirationsartiklar
Din insats gör skillnad
För att vi ska nå en hållbar utveckling måste alla bidra, såväl individer som organisationer och företag. Att aktivt arbeta med miljöåtgärder i företaget har positiv inverkan på mer än bara miljön. Rutiner förtydligas, drifts- och underhållskostnader minskar, liksom energikostnader. Dessutom känner vi oss glada och stolta när vi bidragit med ett arbete som gynnar vårt klimat. I den här guiden får du enkla tips och trix för att minska vårt gemensamma klimatavtryck och vara rädd om miljön. Skriv ut och sätt upp på kontoret!