Västerås City
Östermalm
Östermalm och Aseatorget i Västerås blir tveklöst ett nav för framtiden när området expanderar med 20 000 nya arbetsplatser och 9 000 bostäder. Häng med på resan du med!
Aseatorget - som gjort för folkfest
Redan idag finns närmare 15 000 arbetsplatser innanför cityringen i Västerås och inom några år ser vi fram emot fortsatt utveckling av områdena Kopparlunden, Sigurd och Ängsgärdet som ligger på nära gångavstånd. Det innebär ytterligare 20 000 nya arbetsplatser och 9 000 nya boende. Så Östermalm och Aseatorget är tveklöst ett nav för framtiden. Aseatorget kommer att få en mer utpräglad roll som naturlig arena för nöjesliv och evenemang. Torget har inte bara de dimensioner som behövs, utan också ett soligt läge som kommer att locka många Västeråsare när det är dags för konserter, festivaler och andra evenemang.
Skrapan är ett av Västerås främsta landmärken
Vi känner den alla som ”Skrapan” och den sträcker sig som ett glittrande spjut upp mot himlen. Byggnaden ritades av arkitekterna Boris Culjat och Bengt Ahlkvist och byggdes 1988–1990. Skrapan är med sina 81 meters höjd och sina 25 våningar en omisskännlig profil i staden. Det brukar sägas att Skrapan idag är en välkänd symbol för det moderna Västerås. Byggnaden sträcker sig över ett helt kvarter och dess glasade höghusdel kontrasterar mot den diagonala avslutningen i rött tegel. Med fem minuters promenad till Västerås Centralstation kan både dina pendlande kollegor och besökare snabbt ta sig till er nya arbetsplats i stadsdelen Östermalm. Västerås flygplats når man på tio minuter med bil och Arlanda kommer man till på en timme och tjugo minuter med flygbussen. Skavsta flygplats ligger ungefär en timmes bilfärd bort. Cykelvägar och promenadvägar råder det förstås inte heller någon brist på.
Melkerhuset är en klenod och Castellums finaste återbruk
Melkerhuset är ritat av arkitekten Sven Ahlbom. Uppdraget hade han fått av Asea och bygget påbörjades 1957. När huset officiellt invigdes 1960 var det tveklöst en av Västerås framstående profilbyggnader. Närmare 20 500 kvadratmeter effektiv yta ryms i Melkerhusets nya skepnad. Med en omsorgsfull renovering och en planering som lever upp till dagens behov är Melkerhuset en toppmodern arbetsplats i alla avseenden. Melkerhuset har ansenliga ytor och består av tre våningar under mark. Synligt över mark har byggnaden nio väl utnyttjade våningar. Med hänsyn till byggnadens historia och tidigare planering har vi skapat moderna kontor med kapacitet att möta dagens och morgondagens krav. Hållbarhet är ett kännetecken för Castellums verksamhet. Detta gäller även Melkerhuset som är miljöcertifierad i LEED. Mest uppenbart för den som besöker huset är kanske interiören och den omsorg som lagts ner på att skapa en tidlöst kontemporär inredningsdesign. En stil som hållbart lever över tid. I Melkerhuset har vi huvudsakligen inriktat oss på kontorslokaler. Idag har vi flexibla ytor som sträcker sig från 15 kvadratmeter upp till 2000 kvadratmeter. De är utvecklade för att fungera optimalt för företag som söker kreativa och hållbara arbetsplatser – idag och imorgon. I markplan har vi skapat ytor för service och restaurang. Som en del i en helhet kan Melkerhuset rymma mycket av det som krävs av ett modernt kontorshus, även attraktiva lunchställen. I anslutning till restaurangen har vi också en uteservering som kommer att ge positiva mervärden under sommarhalvåret.
Möt entreprenörerna som lyfter Aseatorget
Bakom den expansiva utvecklingen kring Östermalm och Aseatorget ligger många positiva faktorer, men en sak tycks alltid dyka upp när vi tittar närmare på initiativen och satsningarna. En alldeles särskild sorts människor, med en lite speciell personlighet. Vi kallar dem visionärer.