Gå till huvudinnehåll

Arkitekten som parterapeut

Att samsas om hur allt ska gestalta sig när man bygger ett nytt hem är inte lätt. Om man dessutom råkar vara ett par med starka viljor kan det behövas ett proffs.

Elin Lorenzi ser sig som något av en parterapeut då och då, men som arkitekt och designer har hon bevisligen så mycket mer att erbjuda. Till dags dato har hon utvecklat en hel palett av kreativa lösningar inom allt från kontor och villor till inredning. När man låter blicken gå över bilderna på hennes omfattande hemsida, slås man av produktiviteten och de många spännande idéer som gått från ritbordet till inspirerande verklighet.
Från en omväxlande bakgrund med bland annat teknik- och konstutbildningar, och en tid som delägare i arkitektkontoret Archus, gick hon vidare till att hantera bygglovsansökningar i Västerås kommun.
– Det är kanske inte den vanliga vägen när du ska bygga en karriär som arkitekt, säger Elin sakligt, men för min del har den visat sig vara helt rätt. Med konsten kom formkänsla och idéerna, på arkitektkontoret kom drivet att rita för funktion och människorna i miljön, och med arbetet på kommunen kom insikten om varför arbetet med korrekta tillstånd är så viktigt.

Det var när Elin ritade och ledde projektet med att bygga den egna villan som tanken på ett nytt arkitektkontor dök upp. Hon hade ju en gedigen erfarenhet – och visionerna. Idag är ”Elin Was Here” en etablerad aktör med uppdrag över hela Sverige. Hon driver hela verksamheten själv, och det finns ett uppenbart syfte med det.
– Jag älskar att arbeta med helheten, säger Elin, jag har dessutom ett aldrig sinande intresse för människor och deras drömmar. Även när jag kliver in som terapeut och diplomat, lägger hon till med ett leende.

En idé som bär Eddies signatur

Äkta tryffel, riktig majonnäs, en nypa peppar och salt. Fint skivad lök och fylligt picklad rödlök. Färsk krispig grönsallad. Nygräddat bröd, två skivor cheddarost och ekologiskt magert nötkött av bästa kvalitet.  Där har du den. ”Eddies Signatur”, den hetaste hamburgaren på Västerås nya favoritställe – Hamburgeriet i Kopparlunden.

Grundaren Eddie Gecer och kompanjonen Daniel Özer ser dock till så mycket mer än recept och råvaror när de serverar en god måltid på sin restaurang.
– Här på Hamburgeriet talar vi om matglädje, upplevelse och kärlek, säger Eddie med eftertryck, och vi menar det. Det handlar om att vi som tillsammans jobbar för gästerna kan bjuda på oss själva och se till att alla trivs. Och då handlar det om genuin kärlek, till jobbet och de som kommer in för att njuta av bra mat.

Det var när Daniel frågade Eddie om han kunde hjälpa till några veckor med att utveckla verksamheten på ICA Valby som allt började. De funkade så bra tillsammans att idéen om en nya spännande restaurang tog form, och de hade ett gott öga till Kopparlunden, som de kände på sig skulle bli ett kanonläge.
– Vi hade en vision om hur en restaurang som vår skulle fungera, säger Eddie, och när de väl kommit igång, med roliga amarbeten med lokala charkuterier, bagare och andra engagerade everantörer i Västerås, ja, då visste vi att vi träffat rätt. Att satsningen på det lokala och på kvalitet ger resultat ser man när gästerna dyker upp. Inte nog med att de är många, både på vardagar och helger, de kommer dessutom långväga ifrån. Allt fler tycks planera ett stopp i Västerås under resan förbi.

– Visst handlar det om många fina recensioner som vi har fått, säger Eddie, men mest handlar det om personalen och drivet att alltid göra sitt bästa.

Hur långt är ”ett tag”?

Doris Näckdal skulle bara ”göra något annat ett tag”. Det var 16 år sedan. Idag kan hon konstatera att det experiment hon då unnade sig blev ett helt nytt steg i livet. 

Kopparlundens Bageri ligger i hörnan på en tidstypisk tegelbyggnad i det gamla industriområdet. Redan innan du kommer in i det charmiga bageriet har du fått en försvarlig dos nostalgi kring Västerås historia. Men det är innanför dörren det stora händer. Vit sur Sesam, Vallmoråg, Sesamrost, Fröråg, Butterkaka, Vaniljkringla och Nöttosca. Dofterna slår emot dig med en sällsam känsla av harmoni och trygg gästfrihet, en arom som är svårslagen i vårt annars så stressade samhälle.
– Egentligen började vi med mjöl, vatten och salt, säger Doris, jag hade bakat mycket hemma själv. Jag hade fastnat för surdegen och ville baka med genuina råvaror och låta det ta sin tid.

De första åren var tuffa. Men så började folk strömma till, ryktet om bageriet med härligt sega baguetter och grova bröd med saftig fin smak började gå. Till det kom fina recensioner i tidningarna och reportage om entusiasterna i Kopparlunden.
– Idag har vi en stadig ström av återkommande kunder, säger Doris och börjar räkna på fingrarna, vi har frukostgänget som tar med sig våra mackor till morgonmötet, sedan blir klockan 12 och då dyker lunchgästerna upp för våra lättare luncher. Och de har inte glömt hur viktigt det är med fikabröd till eftermiddagsmötet, det blir både kanelbullar och vaniljlängder.

Men även om Kopparlundens Bageri ser ut att gå som tåget, har Doris Näckdal en vision om framtiden. En inte så liten vision.
– Jag drömmer om att bygga ut, säger hon, vi skulle bli lite mer av restaurang, med brunch på helgerna, med fler sittplatser och kanske mer av en destination. En destination för de som vill njuta äkta vara.

Att tänka hållbart är att tänka nytt

Hur går man från en idé och noll anställda till ett företag med 400 medarbetare på 20 orter i landet – på tre år? Ja, först och främst måste man tro på styrkan som innovationer kan ge.
– Allt började med en vision om att starta något nytt, säger Daniel Knifström på INTEC, mindre i storlek och mer lokalt än de storbolag som många av oss kommer från. Vi ville något annat. Att bygga ett lokalt bolag där vi själva fattar besluten så nära medarbetarna och kunderna som möjligt.

Daniel, som arbetar på INTEC Mitt i Västerås, kan konstatera att affärsidén fungerar. Idag arbetar INTEC med installationskonsultation, projektering och konstruktion men även allt ifrån utredningar och förstudier till besiktningar. Fokus ligger mycket på El, VVS, Energi, Brand, Styr och Sprinkler. Kort sagt det mesta som har med energi och teknik i byggnader att göra.
– Det finns ett stort behov av den kompetens vi har, säger Daniel, och vi har ett drivet gäng som jobbar bra tillsammans. Men nyckeln till framgången ligger nog i att vi i grunden gillar det vi håller på med – att alla medarbetare trivs. Och där handlar det mycket om vår platta organisation där varje medarbetare är med i att forma både företaget och vårt erbjudande.

Och något som nu utvecklas är nya idéer för att minska energianvändandet. Ett bra exempel på detta är Tamarinden, ett nytt bostadsområde i Örebro. Det är ett hållbart bostadsområde i teknisk framkant där nya lösningar inom energi, uppvärmning och digitalisering genomsyrar byggandet.
– I Örebro skapas förutsättningar för att minska energianvändandet för flera nya och befintliga stadsdelar, säger Daniel, lokala aktörer samarbetar i en energigemenskap som flyttar överskott av energi mellan fastigheter på ett helt nytt sätt. Om du letar efter våra visioner så hittar du dem där.