Gå till huvudinnehåll

2024-05-06

”Vill leverera till ännu fler städer”

Örebro Hållbarhet Aspholmen

Två unga tjejer med gul arbetarväst på sig som sitter på huk med en betongplatta framför sig som är en del av bänkarna de skapar.

De tyckte det behövdes fler sköna utomhusbänkar i Örebro och de tyckte det vore smart att tillverka dem av spillmaterial. Sagt och gjort! I dag driver gymnasieungdomarna Linnea och Irma ett UF-företag där hållbarhet står högst på agendan. Klart vi på Castellum ville vara med.

Samtidigt som Irma Julher och Linnea Kåberg Wedell kör slutspurten inför studenten driver de UF-företaget Limelight. (UF står för Ung Företagsamhet och ger gymnasieungdomar möjlighet att starta och driva ett företaget under ett läsår, reds. anm.). Deras affärsidé är glasklar, nämligen att skapa klimatneutrala viloplatser.
"Vi tyckte inte att det fanns tillräckligt med sköna platser utomhus. Det behövs fler ställen i samhället där man kan sitta ner och bara samtala", menar Irma.

"Vi tycker också att det är viktigt med klimatsmarta val från grunden, att det inte alltid behöver vara konsumentens ansvar. Bara i Örebro finns flera tusen bänkar och eftersom varje producerad bänk bidrar till en massa koldioxidutsläpp började vi klura på hur man skulle kunna tillverka klimatneutrala bänkar", berättar Linnea.

Irma och Linnea kollar in mallen som används till bänkarnas sidostycken.

Tillverkade av spillmaterial

Bänkarna som Irma och Linnea tillverkar är producerade enbart av spillmaterial. Tack vare ett samarbete med Nybetong i Hällabrottet gjuts fundamenten av överbliven betong. De har också ett samarbete med sågverket Setra i Hasselfors som levererar spillvirke och från Örebroföretaget Ovolin får de ta del av överbliven färg. Därifrån köper de även linoljan de behandlar bänkarna med.
"Vi tar hem materialet och sågar och slipar och oljar virket. Sedan fixar vi resten med alla komponenter och bygger ihop bänkarna", berättar Linnea.

Fungerar som stoppklossar

För oss på Castellum är detta såklart ljuv musik. Dels att bänkarna är klimatneutrala, dels att drivna ungdomar vill vara med och bidra till samhället. Därför har vi köpt 11 utomhusbänkar som kommer skapa en trevligare utemiljö för våra hyresgäster på Aspholmen.

Och fler gör som vi, Hallsbergs kommun har också nappat på tjejernas affärsidé.
"I Hallsberg fyller bänkarna flera funktioner. Förutom att vara sköna viloplatser ställs de även ut som stoppklossar i områden där man vill hindra motortrafik. Bänkarna väger upp till 560 kilo så de står stadigt", skrattar Linnea.

Färdig bänk

Vill expandera

För Irma och Linnea är tanken att låta UF-företaget bli ett aktiebolag så småningom.
"Drömmen är att kunna gå på stan och se en klimatneutral bänk", säger Irma och fortsätter:
"Vi vill också expandera och leverera till ännu fler städer, men då behöver produktionskedjan ses över. Vi vill alltid samarbeta med företag inom en radie på några mil. Det blir mer hållbart så".

Sugen på en egen bänk, till företaget eller hem till trädgården? Varje bänk designas efter eget önskemål. Mer inspo och mer info här!  

Mer att läsa

Läs artikeln

2023-02-21

Hej hopp - vi leder laddligan!

2022-05-04

Satsning på ett laddat Aspholmen

2024-09-25

Ett förändrat klimat – så skyddar vi fastigheterna

2024-09-24

Maxat med solceller gynnar hyresgäster

Visa liknande artiklar