Allt mer handlar om återbruk, så också i byggbranschen. På Kungsholmen i Stockholm renoverar Castellum en fastighet där fokus ligger på att återanvända allt som går.
Hornsberg är ett av Stockholms mest expansiva företagsområden. Från ett historiskt industriområde till blomstrande handel och attraktivt bostadsområde. På senare år har många medvetna företag etablerat sig här, kanske för att hela området andas framtid. När Castellum bestämde sig för att bygga om fastigheten Hornsberg 10 i korsningen Lindhagengatan – Nordenflychtsvägen var det självklart att göra det så klimatsmart som möjligt.
- Byggföretagen är så vana att riva ut allting istället för att spara det som fortfarande håller. Här har vi istället valt att titta på vilka material vi kan bevara för bygga mer hållbart, säger Ola Mortensen, som är projektledare på Castellum.
Foto: Per-Erik Adamsson
Nytt byggmaterial måste gå att återvinna
Återbruk handlar om att förlänga en produkts livslängd och vinsterna är många. Eftersom man slipper både nytillverkning och konsumtion av nya varor är det bra för både miljö och plånbok. I fastigheten i Hornsberg har det gått att återanvända allt från dörrar och fönsterglas till porslin i WC och handfat.
- Sånt som vi normalt sett bara skulle ha slängt har vi bevarat och lyckats återanvända inom projektet och till andra projekt på ett fördelaktigt sätt. Vi har inte bara sparat rivningskostnader utan även lyckats hålla ner investeringskostnaderna i projektet, berättar Ola Mortensen.
Medvetenhet och kunskap är A och O när det gäller att bygga hållbart. Allt nytt byggmaterial som används måste gå att återvinna. Till hjälp finns Byggvarubedömningen, som är ett system där man enkelt kan kontrollera att miljöfarliga produkter inte används i projektet. Castellum är även med i IVLs forskningsprojekt där all byggdata förs in för att ta reda på projektets klimatpåverkan.
Från cellkontor till öppen planlösning
- Vi ser det här som en möjlighet att lära oss mer till framtida projekt. Det är under byggskedet av en fastighet där den största klimatpåverkan finns och vi letar ständigt efter nya sätt att arbeta ännu mer hållbart, säger Ola Mortensen.
Fastigheten i Hornsberg byggs om från cellkontor till öppen planlösning. Här har projektet även tänkt hållbart genom att installera sprinklers och belysning tätare än traditionellt. Detta för att slippa bygga om när lokalen ska anpassas efter hyresgästens önskemål om utformning, så att det på bästa sätt ska passa verksamheten.
- Många gånger när man bygger så måste man gå in i efterhand och anpassa efter hyresgästens önskemål. Nu har vi gjort ett medvetet val med en större investering i första skedet eftersom det totalt gör mindre miljöpåverkan. På det här sättet bygger vi flexibla kontor som enkelt går att anpassa efter olika verksamheter, säger Ola Mortensen.
Utsikt från översta våningen. Bild till vänster ner mot kajen i Hornsberg. Bilden till höger bort mot Lindhagensplan. Foto: Per-Erik Adamsson
Kontakt
Är du intresserad av att hyra kontor i vår fantastiska fastighet i Hornsberg - hör av dig till uthyrare Fredrik Öhlin, 08-602 33 18. Och vill du veta mer om vårt återbruksarbete? Kontakta projektledare Ola Mortensen, 08-602 33 51.