Gå till huvudinnehåll

2023-05-31

“Vi är det gröna fåret på Ringön”

Göteborg Ringön

På bara några få kvadratmeter i studion på Ringön växer lösningen till framtidens hållbara odling fram. Robin Ljungström, medgrundare till Desoilutions, berättar hur deras innovation ska få fler att lyckas med hydroponisk odling och hur man egentligen får plats med 2000 plantor på 28 kvadratmeter.

Mitt i det expansiva industriområdet på Ringön ligger lokalen Hamnen. Det som tidigare varit en speditionslokal är numera ett kreativt nav för många spännande aktörer. Däribland Desoilutions, ett nystartat företag som utvecklar system för odling utan jord - hydroponisk odling. Bakom projektet står Robin Ljungström och Filip Gustavsson som brinner för tekniska innovationer.

Från vardagsrum till studio på Ringön

Det var i samband med Desoilutions flytt till studion på Ringön som odlingsarbetet tog fart ordentligt. Innan dess drev odlingsduon sin verksamhet från Robins vardagsrum. Men att hitta ny lokal visade sig vara något av en utmaning.

"Så fort vi nämnde vad vårt projekt går ut på var det många fastighetsvärdar som vände åt andra hållet. Hos Castellum fanns däremot en nyfikenhet inför vårt arbete. Och för oss var deras hållbarhetsprofilering ett stort plus i valet av hyresvärd", berättar Robin Ljungström. 

Även om Desoilutions verksamhet skiljer sig från de andra hyresgästerna i Hamnen ser Robin många fördelar med att deras grannar verkar inom helt andra områden än de själva.
"Vi kände direkt att den här platsen passar oss så himla bra. Visst, vi är inga konstnärer men vi är kreativa på ett annat sätt och den här platsen har helt rätt atmosfär för oss även om vi är det gröna fåret här", säger Robin Ljungström. 

Han fortsätter:
"Dessutom är sammanhållningen mellan hyresgästerna bra och miljön bjuder in till samtal. Vi märker att vår verksamhet är lite av en isbrytare, grannarna och deras kunder tittar ofta förbi och ställer frågor. För oss blir det ett värdefullt utbyte där vi får berätta om hydroponisk odling samtidigt som vi får en uppfattning om folks frågor och funderingar."

 

Robin Ljungström och Filip Gustavsson utforskar lösningar för framtidens hållbara odling. 

Drömmer om ett levande skafferi

Varken Robin eller hans partner Filip har en bakgrund inom odling. De båda jobbar sedan tidigare som utvecklare, Robin inom e-handeln och Filip inom IT-branschen. Det är istället nyfikenheten inför teknik och hållbarhet som är grunden för deras verksamhet. Och drömmen om ett levande skafferi.

"Jag har alltid drömt om att ha ett skafferi men istället för torrvaror är det fyllt av färska grödor. Att hitta en lösning för att kunna odla mer sofistikerat och optimerat är att komma ett steg närmare drömmen. Även om det idag finns lösningar i handeln så krävs viss kunskap och ansträngning av enskilda odlare. Vi vill hitta enklare lösningar för att sänka tröskeln för hemmaodling såväl som att optimera storskalig och hållbar odling", säger Robin. 

Robin berättar vidare att en stor del av arbetet idag går ut på att utforska och samla in data. Bland annat undersöker de vilka växter som kan växa tillsammans, i vilka intervall de behöver näring och hur man kan maximera odlingsytan.

"Ungefär halva ytan av vår lokal består av odlingar vilket innebär att vi i runda slängar får plats med 2000-2500 växter eftersom odlingarna kan staplas på höjden. Andra halvan är kontorsdel och lödstation där vi fixar våra kretskort som styr vattenpumpar, sensorer och andra tekniska komponenter", berättar han. 

Vad som är slutdestinationen för Desoilutions odlingsinnovation får framtiden visa.
"Vi ser just nu tre potentiella vägar för vår verksamhet. Antingen driva storskalig produktion av grödor, ta fram en produkt för professionell hydroponisk odling eller skapa en produkt för hemmaodlingar. Oavsett vilken väg vi tar är vårt jobb att undersöka lösningar. Det bästa med allt är att jag känner mig fri när jag får gräva ner mig och försöka förstå något nytt", säger Robin Ljungström. 

Notering: Salladen på toppbilden är inte från Desoilutions odling. 

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-09-18

På Ringön flyger idéerna fritt, fort och framgångsrikt

2023-05-31

Ölbaren som blev TV-kändis

2021-11-22

”Vi passar in i Ringöns DIY-attityd”

2024-09-18

Cirkeln är sluten för Marco på Hisingen

Visa liknande artiklar

Vill du veta mer om Hamnen? Kontakta Ulrika!

Kommersiell Förvaltare

Ulrika Johannesson