Nu tar vi på Castellum ytterligare ett steg för att nå våra höga klimatmål. Hur?Jo, genom att anlägga solceller och batterilagring i Vita huset i Mjärdevi.
– Det här blir ett av de största batterilagren i Sverige, berättar Therese Malmström, projektutvecklare på Castellum i Linköping.
Som ett av de första fastighetsbolagen i världen har Castellum antagit konkreta färdplaner med tydliga etappmål och åtgärder för att nå fram till noll koldioxidutsläpp senast år 2030. Som ett steg i detta anlägger vi alltså solceller och batterilagring i Vita huset, Mjärdevi. Enligt beräkningar kommer solcellerna på batterilagret producera 76 000 kWh per år vilket motsvarar förbrukningen för fyra normalstora villor.
– Det här är en otroligt stor satsning och verkligen ett spännande projekt, säger Therese Malmström.
Förebygger effekttoppar
Hur funkar det då? Jo, den el som Castellum inte förbrukar direkt lagras och säljs. Genom att ha ett lager förebygger man effekttoppar som annars uppstår när många förbrukar el samtidigt. Som när det är kallt ute och alla byggnader ska värmas eller på morgonen när man drar igång värmen samtidigt som man startar många elektriska maskiner.
– Genom att lagra el behöver vi inte köpa el vid dessa kritiska tillfällen och då belasta elnätet ytterligare, förklarar Therese Malmström och fortsätter:
– En annan positiv aspekt är att genom att producera förnybar energi kommer den här anläggningen, enligt våra beräkningar, minska vårt koldioxidutsläpp med 34 ton per år. En helt otrolig siffra!
I drift i höst
Fastigheten beräknas vara i drift i början av hösten för att sedan kunna demonstreras runt årsskiftet.
– Under den här perioden kommer vi att lära oss mycket om hur Castellums fastigheter kan bli en integrerad del av elsystemet och en möjliggörare för omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Johan Sellin, teknisk chef Castellum Region mitt.
Läs mer
Energilager såsom batterilagring kommer vara en kritisk komponent i framtiden. Energilager kan flytta energi från tidpunkter med hög produktion av sol- och vindkraft till timmar med lägre produktion och de kan avhjälpa nätkapacitetsbrist genom att mata in el i nätet lokalt där det uppstår flaskhalsar. Och där kan vi som fastighetsbolag bidra.
Läs mer om hur Castellums fastigheter kan bli en del av lösningen på den svenska effektbristen.