Gå till huvudinnehåll

2024-11-18

Tre arkitekturstilar blir en på Kungsholmen

Sverige Erskine & Friends

På Kungsholmen skapar Castellum moderna arbetsplatser genom att väva samman tre unika byggnader i ett gemensamt koncept. Arkitekten Gustav Appell berättar om utmaningarna och möjligheterna i att förnya utan att förlora kontakten med det kulturhistoriska arvet.

När Castellum inledde projektet Erskine & friends på Kungsholmen fanns en tydlig vision: att skapa moderna arbetsplatser som samtidigt respekterar de kulturhistoriska värdena. Projektet omfattar tre byggnader, var och en präglad av sin tid – en pärla ritad av den ikoniske Ralph Erskine, ett elegant 60-talshus och en tredje brokigare byggnad som har byggts om i omgångar genom åren men som nu får en ny, lugnare fasadgestaltning. 

– Variation är nyckeln, säger Gustav Appell från Appell Arkitektkontor, som leder designarbetet, och fortsätter: 

Olikheter i arkitektur ger projektet dess särprägel
Gustav Appell Arkitekt

– Vi har tre byggnader att arbeta med, och det är just deras olikheter i arkitektur och skala som ger projektet dess särprägel.  

Appell berättar att hans kontor fick förfrågan om att ansvara för utvecklingen av byggnaderna hösten 2022.  

– Vi såg det direkt som en inspirerande och utmanande uppgift med hög potential för något unikt. 

Erskinehuset, eller Gladan 7 som är fastighetsbeteckningen, ritades för Eneqvist, Holme & Co.

En plats för social samvaro och kreativt arbetsliv 

Målet är att skapa en arbetsplats där människor trivs, verksamheter utvecklas, och där det sociala samspelet har en självklar plats. I projektet skapas ett gemensamt entréplan med sociala ytor, inbjudande glaspartier och flera entréer, som alla öppnar upp byggnaderna mot gatan och parken intill. 

– Vår vision är att ge projektet en egen identitet och atmosfär. Vi vill skapa en miljö där varje arbetsplats känns omhändertagen och personlig, förklarar Appell. 

Att förena olikheter 

Att integrera de tre byggnaderna till en sammanhängande helhet innebär också en del utmaningar, både tekniska och estetiska.  

Vi måste knyta ihop de tekniska systemen och logistiken mellan byggnaderna. Samtidigt gäller det att hitta en estetik som binder samman projektet utan att förlora de individuella uttrycken hos varje byggnad. 

Med en av Sveriges mest respekterade arkitekter, Ralph Erskine, som skapare av den ena byggnaden, är det också en balansgång mellan renovering och förnyelse.  

– Erskine är inte bara en svensk arkitektlegend, utan även internationellt ansedd. Vår främsta uppgift är att bevara hans unika arkitektur, men vi vill också förmedla en helhet som hedrar hans tankar och idéer. 

De tre byggnaderna vävs ihop med ett gemensamt entréplan.

Modernitet och hållbarhet hand i hand 

Hållbarhet är en genomgående grundprincip i projektet, och här spelar återbruk en viktig roll. 

– Från start har vi haft hållbarhet i fokus och för en öppen dialog med både Castellum och byggentreprenören om vad som kan återanvändas, säger Appell.  

För Gustav Appell är det viktigt att återbruket inte bara blir en estetisk detalj, utan också en funktionell och miljömässigt hållbar lösning.  

– Det vi väljer att återbruka ska bidra till något nytt och spännande. Genom noga utvalda material och detaljer kan vi skapa moderna lokaler som samtidigt speglar byggnadernas historia. 

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-11-25

Så sparar vi energi tillsammans – smarta vintertips för kontoret

2024-11-25

Hälsosamma arbetsplatser – så stärker kontoret både kropp och själ

2024-11-21

Ny detaljplan binder samman staden och gör Torsgatan levande

2024-11-18

Castellum utses till ett av Karriärföretagen 2025

Visa liknande artiklar