Vägen till en fossilfri och hållbar framtid går genom fler eldrivna fordon både på land, till sjöss och i luften. En nyckelspelare i utvecklingen är SEEL som efter en flygande start i Säve, Göteborg nu jobbar hårt på att bli en av Europas ledande testbäddar för batterier och drivlinor. ”Våra befintliga kunder har stora testbehov samtidigt som många fler knackar på dörren och vill in”, konstaterar Henrik Svenningstorp, VD för SEEL.
Anläggningen invigdes officiellt i september förra året, men Henrik var på plats redan i början av 2020 med det team som i ett tillfälligt kontor skulle planera och projektera parallellt med byggnation och installation av utrustning. Medarbetare från SEEL och Castellum jobbade sida vid sida med fullt fokus på målet: ett testcenter i världsklass för alla delar och system som behövs för elektrifierade transporter.
Men gudarna skrattar åt människors planer, som Henrik leende konstaterar. Ingen hade ju räknat med pandemins comeback, tvärstopp i Suezkanalen, plötslig global halvledarbrist eller att små granbarksborrar i Kanada skulle driva virkespriserna genom taket. För att inte tala om byggets bärande metallkonstruktion - som skulle levereras från Ukraina.
Ständiga utmaningar ställde extraordinära krav på samarbete, och Henrik tvekar inte att ge högsta betyg för alla inblandade. ”Vi har haft ett otroligt bra samarbete med Mats Niklasson, Anders Fredriksson och alla andra kollegor från Castellum.”
I sommar är det ettårskalas för anläggningen som samägs av Sveriges forskningsinstitut RISE och Chalmers, med Castellum som ägare till själva fastigheten. SEEL backas upp av fordonsindustrin genom sina samarbetspartner AB Volvo, Volvo Cars, Scania och Zeekr. Anläggningen vid gamla Säve flygplats i Göteborg omfattar 14 000 kvadratmeter och erbjuder ett brett utbud av provning för utvecklare av eldrivna personbilar, lastbilar, bussar, flygplan och fartyg.
”Förutom våra fasta samarbetspartners har vi redan genomfört eller bokat provningar åt ett halvdussin andra framstående aktörer inom eldrivna fordon av olika slag”, berättar Henrik som själv är en veteran på området. Med en fil lic i tillämpad fysik har han sedan 2005 arbetat med elektrisk mobilitet, och på SEEL sedan 2017.
Som VD är Henrik ansvarig för samtliga tre stora testbäddar som utgör SEEL. Förutom på Säve - som även är huvudkontor - finns anläggningar i Borås och Nykvarn. Alla med samma uppdrag: att underlätta för industri och forskning att dra gasen i botten för omställningen från fossilt till elektriskt. SEEL ingår även i European Battery Alliance med målet att göra Europa till en global ledare inom hållbar batteriproduktion och användning.
Castellum ligger sedan länge i frontlinjen när det gäller solcellsanläggningar på fastigheternas tak, och SEEL är givetvis inget undantag. En halv megawatt försörjer hela huset med all dess avancerade utrustning.
”Solen räcker mer än väl för att täcka jordens behov av energi. Problemet är att samla in, lagra och distribuera energin”, konstaterar Henrik Svenningstorp.