Gå till huvudinnehåll

2022-03-25

Slakthusområdets snyggaste kontor inflyttningsklart

Stockholm Slakthusområdet

Exteriörbild av fastigheten.

Efter varsam restaurering fylls nu Castellums unika fastighet i Slakthusområdet med nya hyresgäster.

- Vi har lagt stor möda på att lyfta alla antikvariska detaljer och komplettera med nytt som går i samma linje. På flera ställen har vi sparat hål och skavanker för att ge den genuina känslan. Målet var att skapa det snyggaste kontoret i Slakthusområdet och jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg, säger Castellums projektledare Ola Mortensen.

Fastigheten ritad av Ralph Erskine

Fastigheten, som ligger på Hallvägen i Slakthusområdets södra del, ritades av Ralph Erskine och uppfördes 1951-1955. När Slakthusområdet nu utvecklas från industriområde till urban stadsdel kommer Castellums kontorslokal ligga bara ett stenkast från den nya tunnelbanestationen när den framöver tas i bruk. I stadsdelen som beskrivs som Stockholms eget Meatpacking District kommer kulturhistoriskt värdefulla byggnader bevaras och utvecklas tillsammans med tusentals nya bostäder, arbetsplatser och ett rikt restaurangliv.

Rader med teakdörrar i en korridor.

Castellums byggnad, som består av en lågdel med vågformat lanternintak och en högdel med curtain wall-fasader av glas, har tidigare fungerat som huvudkontor och produktionsanläggning för ett företag inom kolonialvarubranchen. I souterrängdelen låg Sveriges första grossisthandel med självplock enligt den amerikanska modellen ”cash and carry”.

- Det har varit ett otroligt spännande projekt där vi har jobbat mycket med form för att ge kontoren en modern touch. Fastigheten är byggd som en båt med den högre kontorsdelen och lågdelen med sitt vågformade tak, och den känslan finns även med inuti, berättar Ola Mortensen.

Viktigt bevara grundstrukturen

Eftersom fastigheten är blåklassad och inte får förvanskas har det även varit viktigt att bevara grundstrukturen. Genomgående finns runda hörn och detaljer, som i den ganska smala huskroppen förstärks av ljusinsläpp från två håll. I den nya designen har teakpanel återanvänts, och dörrar och glaspartier har restaurerats.

Interiörbild från lokalen.

Stora glasfönster i en tom lokal.

- När vi började riva väggar upptäckte vi att det fanns inbyggd teakpanel bakom väggarna. Massiv teak är ett fint och exklusivt material, så den har vi valt att restaurera och bevara. Även befintliga tegelväggar har restaurerats. Vi har låtit en specialist putsa, måla och fylla i eventuella skador. , fortsätter Ola Mortensen.

I projektet ingår högdelens fyra kontorsplan samt entrén med sin runda hisskorg. En ny hissmaskin har installerats, men i övrigt är hissen intakt. På flera ställen, bland annat på dörrar och fönsterbrädor som restaurerats, har hål och små skavanker bevarats för att ge den rätta känslan.

- Det är en otroligt häftig känsla i huset. Det finns inte så många sådana här fastigheter kvar och därför känns det extra bra med projekt där vi kan förlänga unika fastigheters livslängd, avslutar Ola Mortensen.

Tegelväggar som delar av två rum.

Interiörbild med teakdetaljer.

Kontakt

Är du nyfiken på vår fina Ralph Erskine-fastighet i Slakthusområdet? Kontakta Karl Sundholm på 08-602 33 52 eller Karl.Sundholm@castellum.se.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-09-30

Nya talanger tog fram företagsfilm åt Castellum Stockholm

2024-09-30

Fina resultat i pilotstudie inom neurodesign

2024-09-30

Möt Erik Rechlin, en av våra omtyckta biträdande förvaltare

2024-09-27

Danderyd får eget äppelmusteri

Visa liknande artiklar