Gå till huvudinnehåll

2022-06-22

Så lockas framtidens talanger till kontoret

Sverige Framtidens arbetsliv Karriär

Människor sitter vid långbord med laptops.

Att byta jobb är ett stort steg med många faktorer att väga in. Vem blir min chef? Vad ska jag göra? Vilka är mina kollegor? Var ska jag sitta – och hur ser det ut där? ”Det första intrycket är alltid viktigt. Jag är övertygad om att kontorets utformning och stämning kan vara en dealbreaker när de mest attraktiva talangerna ska välja ny arbetsplats,” säger Hanna Brandström, HR-chef på Castellum.

Årets undersökning Framtidens arbetsliv redovisar svenska kontorsarbetares åsikter i olika frågor. Bland annat visar den en stor samsyn kring kontorets betydelse för att bygga positiv och hållbar företagskultur för välmående medarbetare, framgång och resultat.

Både chefer och anställda är överens: kulturen byggs bäst på kontoret, inte vid köksbordet.

”Många har lärt sig att uppskatta det digitala distansarbetet, men man påminns även om allt som kontoret kan erbjuda,” säger Hanna.

”Gemensam kultur innebär att man kan bygga ett gemensamt varför och en gemensam värdegrund. Det är särskilt viktigt för yngre medarbetare som är mer värderingsstyrda.”

Hanna lyfter fram psykosociala dimensioner. Hur kan kontoret bli en motor för ökad hälsa och välbefinnande?

”Kontoret erbjuder både fokus och gemenskap. Man får träffa kolleger och uppleva känslan av sammanhang. Utan den känslan blir det närmare till ensamhet och utanförskap. Det goda kontoret kan vara en effektiv hälsofrämjare.”

Konkret? Ska vi ha ett gym på kontoret?

”Varför inte? På vårt nya kontor i Värtahamnen har vi exempelvis ett litet yogarum och två duschar. Allt utgår från vad medarbetare efterfrågar för att man ska må bra på kontoret, där vi som arbetsgivare försöker möta olika livsbehov. Man ska kunna få andrum även på kontoret.”

Men hur blir ett kontor vinnare i dragkampen om framtidens talanger?

”Det är viktigt att få till en hemkänsla där man känner sig välkomnad. Det behöver inte vara den flashigaste och finaste inredningen. Vi tog hjälp av neurodesignern Isabelle Sjövall för att klargöra vad människor faktiskt mår bra av, vilka former och färger som man känner sig välkomnad i och som är både snyggt och funktionsdugligt.”

Läs mer om framtidens arbetsliv

Fakta: Neurodesign

Neurodesign handlar om hur hjärnan reagerar på hur byggda miljöer påverkar oss psykologiskt och kroppsligt. Här bjuder Isabelle Sjövall på fem tips för olika ändamål:

För kreativitet

Att omges av natur minskar stressnivåerna och aktiverar hjärnans ”default mode network” som är kopplat till kreativt tänkande. Biofilisk design tar naturen inomhus: taktila naturnära material, ljus i form av human centric lighting, naturens färger och rikligt med växter, artrikedom och mångfald.

För fokus

Att stänga ute störande moment är en aktiv handling som slukar hjärnkapacitet. Välj en plats fri från både visuella och akustiska distraktioner. Även avskärmning och/eller tysta rum hjälper hjärnan att rikta fokus på uppgiften.

För gemenskap

Gemenskap är viktigt för produktivitet och välbefinnande. Ytor som designats för informellt informationsutbyte kan göra stor skillnad. Och ytor som upplevs hemtrevliga, varma och avslappnade sätter oss i en positiv sinnesstämning som främjar gemenskap.

För fysisk aktivitet

Vi tillbringar ca 90% av vår tid inomhus. Att bygga in lekfulla och tillgängliga ytor och komponenter som främjar fysisk aktivitet och vardagsmotion kan ha stor effekt för hälsan. Dessutom visar studier att vi kan bli upp till 81% mer kreativa om vi rör på oss.

För återhämtning

Att ta en välförtjänt paus i en lugn och vilsam miljö kan ge stora effekter på vår prestation. En kort power nap (ca 20 min) tidigt under arbetsdagen kan vara en bra idé och både förbättra vårt humör och öka produktiviteten.

Läs mer om neurodesign här:
www.neuroanddesign.com

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-11-25

Hälsosamma arbetsplatser – så stärker kontoret både kropp och själ

2024-11-18

Castellum utses till ett av Karriärföretagen 2025

2024-10-23

Kontorsmarknaden i förändring

2024-09-13

Bristen på arbetsro – kontorets stora utmaning och hur du löser den

Visa liknande artiklar