Fastigheten som Castellum byggt åt Domstolsverket har tilldelats Jönköpings Stadsbyggnadspris 2024 och det blev även en vinst i kategorin God arkitektur. Byggnaden, som huserar både Göta Hovrätt och Kammarrätten i Jönköping, är ett modernt och hållbart tillskott till staden som samtidigt andas anrik historia.
Juryns motivering till vinsten: "Ett nytt offentligt landmärke har skapats vid norra Munksjön. Domstolsbyggnadens fasad är skickligt gestaltad och uppbyggd av djupa, mjuka pelarmoduler som skapar ett rikt skuggspel och den bidrar till platsen med inbjudande sittnischer. Det gedigna arkitekturhantverket återfinns i såväl exteriöra som interiöra detaljer samt i volymuppbyggnaden, där byggnadens vridningar och höjdvariationer mellan två och sex våningar samspelar med omgivningen. Detta är den sista viktiga pusselbiten i Jönköpings Stadsbyggnadsvision 1.0."
Byggnaden färdigställdes våren 2023 och Domstolsverket med Göta Hovrätt och Kammarrätten som hyresgäster flyttade in kort därefter. Castellum avyttrade fastigheten redan i december 2022, men är stolta över resultatet och den utmärkelse som nu tilldelats byggnaden.
- Vi tackar Fojab, Jönköpings kommun samt Domstolsverket för ett gott samarbete som ledde fram till att denna ståndsmässiga byggnad kunde uppföras. Även om fastigheten inte längre tillhör Castellums bestånd är vi oerhört stolta över att för andra året i rad vinna Jönköpings Stadsbyggnadspris, säger Andreas Georgii, affärsområdeschef Castellum Jönköping.
"Ståtlig, modern och hållbar byggnad"
Den 10 000 kvadratmeter stora byggnaden, belägen intill vackra Munksjön, är ett bevis på hur modern arkitektur och hållbarhet kan gå hand i hand. Byggnaden består av totalt sju våningsplan, där de fyra översta är kontorsytor som är indragna för att skapa takterrasser. Dessa terrasser fungerar som attraktiva mötesplatser med utsikt över Munksjön och kajpromenaden.
Fasaden är keramisk och hänger utanpå byggnaden i ett stålskelett, vilket inte bara bidrar till en hållbar och väderbeständig konstruktion utan också harmoniserar med Castellums hållbarhetsmål. Interiört inspireras byggnaden av småländsk skog, med material som sten och trä, och ljusinsläpp genom två glasade atrier. Ljussättningen, tillsammans med en ljusgård med träd på entréplan, skapar en harmonisk och inbjudande miljö. En annan innovativ aspekt av byggnaden är dess akviferlösning – en underjordisk energilagringsplats som minskar energiförbrukningen med 15 till 20 procent. Genom att lagra varmt och kallt vatten under marken för säsongsmässig användning optimeras byggnadens värme- och kylsystem.
– Det är verkligen, som arkitekterna själva beskriver det, en värdig byggnad och ett fint tillskott till miljön. Byggnaden är ståtlig, modern och hållbar, bland annat utifrån de materialval som gjorts, menar projektchef Christan Nilsson på Castellum Jönköping.
Byggnadens moderna arkitektur och hållbarhetsfokus gör den till en inspirationskälla för framtida fastighetsprojekt och ett värdigt tillskott till Jönköpings stadsmiljö.