Att återbruk är viktigt för att minska klimatpåverkan är ingen nyhet, men på Kungsholmen i Stockholm tar projektet Erskine & friends det ett steg längre. Det cirkulära perspektivet skapar unika detaljer i inredningen av de moderna arbetsplatserna – samtidigt som det kulturhistoriska arvet från arkitektlegenden Ralph Erskine bevaras.
Den förbipasserande lägger troligen inte märke till de tre 50- och 60-talshusen som står på rad längs Warfvinges väg på Kungsholmen. Men för den arkitekturintresserade framträder byggnaderna som dolda skatter med stort kulturhistoriskt värde.
– Om man tankspritt promenerar förbi kanske det inte ser ut att vara mycket för världen, men det här är tre fastigheter med unik arkitektur, säger Ulrika Bexell som är affärsutvecklare på Castellum.
Ulrika Bexell leder projektet Erskine & friends, som går ut på att renovera och restaurera tre byggnader med olika arkitekturstilar och skapa moderna arbetsplatser. Ett av husen är ritat av den legendariske Ralph Erskine, en av de främsta inom svensk och brittisk arkitektur under 1900-talet.
– Det finns mycket som gör det här projektet unikt. Från start har vi haft fokus på cirkularitet, inte bara för att minska klimatavtrycket utan också för att bevara byggnadernas karaktär och framhäva det tidstypiska, inspirerat av Ralph Erskines ursprungliga vision.
Beslutet att satsa på cirkularitet togs tidigt i processen, i linje med Castellums mål att inkludera återbruk i alla projekt. Inledningsvis bedömdes det finnas få möjligheter till återanvändning på grund av byggnadernas ålder, men snart insåg projektgruppen att det skulle bli en framgångsfaktor.
– Det finns flera skäl till att cirkularitet fungerar så bra i det här projektet. Framför allt ligger det i linje med arkitektens uppdrag att framhäva byggnadernas ursprungliga karaktär, säger Ulrika.
"Vi sparar det vackraste från förr med nutida design"
En välkänd utmaning med återbruk i fastighetsprojekt är att bibehålla både estetisk och funktionell kvalitet. Som exempel fungerar det bra att återanvända gipsskivor eftersom de inte syns, men att äldre glaspartier inte alltid når upp till dagens ljudkrav. Det finns också alltid en risk att gammalt material ger ett slitet intryck.
– Det är viktigt att det återanvända materialet inte bara smälter in, utan också förstärker inredningen och designen. För att lyckas krävs skickliga arkitekter och att fastighetsförvaltaren har rätt perspektiv. Huvudfokus måste alltid vara att skapa attraktiva ytor som underlättar för hyresgästen att bedriva sin verksamhet.
Byggnadernas befintliga stommar har bevarats i ursprunglig form vilket öppnat upp för unika designmöjligheter; Bland annat har höjdskillnader i byggnaden lett till olika kreativa lösningar, glasbetong har använts för att skapa ljusinsläpp och konferensrum har placerats där naturligt ljus släpps in genom fina lanterniner. För att bevara tidstypiska detaljer har Castellum också blästrat betongpelare.
Smidig förvaring och logistik har underlättat projektet
En annan anledning till att återbruket har fungerat så bra i projektet är de fördelaktiga förutsättningarna för materialförvaring, vilket minimerar behovet av kostsam och klimatpåverkande logistik.
– Förvaring är en av de största utmaningarna, men vi har haft fördelen av att arbeta med tre byggnader, vilket gett oss tillräckligt med plats att lagra material utan krångliga transporter. Det har gjort att vi sparat både tid och pengar, säger Ulrika, och fortsätter berätta att Castellum i projektet har strävat efter att spara så mycket som möjligt av det befintliga materialet. Bland de saker som har bevarats finns gipsskivor, reglar och armaturer.
Vägen framåt för Erskine & Friends
Erskine & friends kommer att öppnas stegvis. Först öppnas det centrala huset, designat av Rasmussens arkitektkontor, som kommer att rymma en gemensam lobby för de tre byggnaderna. Inflyttning är planerad till december 2025.
Ulrika Bexell ser med stor entusiasm fram emot att öppna fastigheterna och låta hyresgästerna ta del av den unika miljön. Men hon betonar att återbruket inte ska vara i fokus för besökarna.
– Vi hoppas att hyresgästerna inte primärt ser återbruket, utan i stället upplever byggnadens autenticitet och karaktär. Målet är att skapa en vacker och personlig plats där hållbarheten känns naturlig och inte något som måste pekas ut.