Gå till huvudinnehåll

2024-10-23

Kontorsmarknaden i förändring

Sverige Framtidens arbetsliv

En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att allt fler svenskar återvänder till kontoret efter pandemin. Resultaten går i linje med de insikter som Castellum presenterade i sin rapport Framtidens arbetsliv tidigare i år. I båda rapporterna framträder en tydlig bild: kontoret kommer fortsatt att vara en viktig del av arbetslivet, men på nya villkor.

Fler tillbaka på kontoret – och fördelarna med distansarbete minskar

Enligt Stockholms Handelskammares rapport har antalet personer som arbetar från kontor ökat markant sedan pandemins slut, och fler människor är nu tillbaka på sina arbetsplatser än tidigare.

44 procent angav i förra årets undersökning att de är på kontoret fyra eller fem dagar i veckan, och i år har den andelen stigit till 51 procent. I Castellums rapport Framtidens arbetsliv uppger 54 procent att de huvudsakligen arbetar på kontoret.

Framtidens arbetsliv visar även att distansarbetets effekter på samarbete med kollegor, den egna produktiviteten och det egna välmåendet har sjunkit sedan 2023.

Förra året tyckte 65 procent att den egna produktiviteten påverkades positivt av distansarbete och i år har andelen sjunkit till 58 procent. 2023 ansåg 67 procent att det egna välmåendet påverkades positivt av distansarbete. 2024 har den andelen minskat till 57 procent, alltså en minskning med 15 procent

Kontoret som en mötesplats för samarbete och innovation

En annan tydlig slutsats i båda rapporterna är att kontoret är en social och kreativ knutpunkt. Medarbetare som återvänder till kontoret gör det främst för att mötas, samarbeta och bygga kultur – element som visat sig svåra att fullt ut ersätta i digitala miljöer.

I Stockholms Handelskammares rapport uppger 84 procent att samarbete med kollegor sker bäst på kontoret, och 73 procent uppger att kontoret är bäst för att leda och motivera andra medarbetare. 72 procent svarar även att kontoret är viktigt för att känna att man är en del av ett sammanhang.

Framtidens arbetsliv bekräftar resultaten och visar att 71 procent tycker att kontoret är viktigt för deras sociala liv, och 80 procent anser att kontoret är viktigt för att bygga och stärka en positiv företagskultur.

Bristen på arbetsro är ett dåligt betyg för kontoret

Båda rapporterna uppmärksammar att bristen på arbetsro på kontoret är ett problem.

I Stockholms Handelskammares rapport uppger 52 procent av att de har varit mer produktiva under en arbetsdag hemma, och 32 procent menar att bättre möjligheter till ostört arbete skulle göra att man tog sig till kontoret oftare.

På samma gång visar Framtidens arbetsliv att över 30 procent tycker att det är svårt att arbeta fokuserat eller att ha ostörda telefonsamtal på kontoret.

Castellums arbetsplatsstrateg, Heléne Lidström, kommenterade likheterna i resultaten under lanseringen av Stockholms Handelskammares rapport:

– Jag tycker det är intressant, men samtidigt beklagligt, att våra kontor underpresterar när det kommer till att arbeta ostört och fokuserat. Samma resultat ser vi i vår rapport Framtidens arbetsliv. Här kan många företag bli bättre på att anpassa kontoren utifrån identifierade behov för att säkerställa att medarbetarna mår bra och presterar.

Vi är experter på framtidens arbetsliv

På castellum.se/radgivning kan du läsa mer om hur du utvecklar en arbetsplatsstrategi, ta del av vår rapport Framtidens arbetsliv eller kontakta oss om du behöver rådgivning.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-09-08

Är aktivitetsbaserade kontor framtidens arbetsplats?

2024-08-12

Var tredje har svårt att få arbetsro på kontoret

2024-05-31

Chefer vill ha högre kontorsnärvaro

2024-03-26

7 insikter som hjälper dig hitta drömläget

Visa liknande artiklar