Castellums solcellsprojekt 100 på sol gick i mål två år snabbare än planerat. Nu fortsätter satsningen på solel med ytterligare 100 anläggningar före 2030 för att säkra en mer hållbar framtid och stabil elförsörjning.
Att använda solenergi har flera fördelar. Förutom att det är en hållbar energikälla så ger det dessutom en tryggare elförsörjning. Projektet 100 på sol gör att Castellum ligger långt fram i omställningen, vilket tryggar framtiden. Charlie Heywood är teknisk förvaltare på Castellum. Han menar att även om målet med 100 nya solcellsanläggningar är högt satt, är det viktigt att bryta ner det i mindre beståndsdelar för att göra det mer greppbart. Med start 2025 blir det 20 nya solcellsanläggningar per år fördelat på hela koncernen.
– Idag är Castellum 18 procent självförsörjande på solel. Det gör oss mindre sårbara för exempelvis högre elpriser och gör samtidigt gott för miljön. 100 på sol ansågs vara ett ganska ambitiöst mål i branschen när vi lanserade det och Castellum genomförde det nästan två år tidigare än planerat.
Men vad är det som avgör vilka fastigheter som kan ha solceller? Charlie berättar att det bestäms utifrån hur hög elförbrukning fastigheten har, om takets konstruktion håller för solceller, hur stort taket är och om det skuggas av andra byggnader. Allt detta tar Charlie och hans kollegor hänsyn till, när de planerar nya anläggningar. Nya fastigheter byggs som standard med solceller och då är det enkelt att från början projektera in en anläggning.
– Nya fastigheter har ofta en snyggare installation eftersom det är inritat från start. Det ger ett finare helhetsintryck när exempelvis nätverk, ventilation, fönster och kabeldragning är förberett och inte behöver göras i efterhand.
Elförbrukning för tio villor
Studio i Malmö är en bra fastighet för solceller. Där finns en anläggning som producerar ungefär 150 000 kWh per år, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka tio villor. På Studio har estetiken prioriterats, och anläggningen är svart för att matcha fasaden. Det är en öst-väst-anläggning, vilket ger en jämnare produktion under hela dagen och inte lika hög produktionstopp som det blir om solcellerna är placerade i söderläge. Placeringen av solcellerna anpassas efter verksamheten i fastigheten.
– Hur man placerar solcellerna avgörs av vilken typ av verksamhet det är. För en industri som har väldigt hög produktion under dagtid men stänger vid fyratiden så är behovet som störst under dagtid, medan en fastighet med hög förbrukning dygnet om gynnas mer av en öst-väst-anläggning.
I Studios entré finns även en skärm som visar hyresgäster och besökare den aktuella elproduktionen. Charlie menar att solcellerna inte bara kommer till nytta för Castellum, utan även för hyresgästerna. Många företag har högt uppsatta hållbarhetsmål och om de drar nytta av den solenergi som Castellum producerar minskar de också sitt klimatavtryck.
– Jag tror att fram till 2030 kommer miljömålen bli hårdare och mer krävande. Att använda solenergi är ett sätt för företag att uppnå sina hållbarhetsmål.