Vad sägs om det här: En restaurang utan en planerad meny och med ett utbud som kan variera från timme till timme? Här, i nyöppnade Två punkt noll i Citypassagen i Örebro, handlar allt om att rädda mat som annars skulle slängas. Hatten av!
”Berätta inte vad du vill ha. Fråga i stället vad som finns kvar”. Det är devisen som Två punkt noll utgår från. Lunchrestaurangen slog nyligen upp portarna i Citypassagens foodcourt och tanken med verksamheten är att rädda råvaror.
– Vi kikade på ett liknande upplägg som finns i Stockholm och bestämde oss för att satsa, vi ville tänka nytt för Örebros del, berättar Thomas Schöllin som driver restaurangen tillsammans med Charlotte Wahman och Fredrik Jansson.
Ingen planerad meny
Thomas och hans kollegor samarbetar med lokala matbutiker och med ett 50-tal leverantörer och grossister. Därifrån köper de råvaror med kort datum. Fisk, kött, frukt, grönsaker och mejerier – allt packas in i kylbilen och körs hem till restaurangen.
– Eftersom vi aldrig vet vilken mat vi kommer över vet vi heller inte hur dagens meny kommer att se ut, berättar Thomas.
Det kräver kreativa kockar?
– Ja verkligen! Vi kommer in med varorna och säger varsågoda att skapa. Och våra kockar gillar verkligen det. Vi behövde aldrig söka kockar, de hörde själva av sig för att de tyckte konceptet lät så intressant.
Förutom att restaurangen tar tillvara på det som finns betalar kunden enbart för det han eller hon lägger på tallriken. Hektopris gäller och matsvinnet blir mindre.
Centralt guldläge
Vi på Castellum är glada över att nu ha öppnat upp hela ytan i bottenplan på Citypassagen, en yta som stod tom ett par år efter pandemin.
– Lokalen är rymlig och uppbyggd precis som vi vill. Men framför allt får vi ett centralt guldläge. Stan växer mycket åt det här hållet och här finns många nya och stora kontorsbyggnader. Dessutom börjar arbetsplatserna fyllas på igen efter en hemmasittande period. Det är enormt mycket mer folk i rörelse nu vilket känns fantastiskt kul, säger Thomas.