Att du som hyresgäst trivs och mår bra är självklart A och O för oss på Castellum. Men vi vill också skapa härliga rum för våra insekter och djur. Som bikuporna på Aspholmen i Örebro!
Det finns flera sätt att bidra till den biologiska mångfalden. Att anlägga blomsterängar skapar goda och viktiga miljöer för våra pollinatörer och sammanhängande grönska – så kallade gröna korridorer – ger dem platser där de kan mellanlanda. Att plantera träd och buskar bidrar inte bara till luftrening, bullerdämpning och svalka, de ger även pollinatörerna skyddande miljöer.
"Insekter och djur trivs inte på hårda, asfalterade ytor. De vill ha grönska. Att plantera vårlökar och skapa en blomstrande mark, till exempel, lockar en massa insekter, fjärilar och bin. Där får de både mat och sköna viloplatser", förklarar Lovisa Martinsson, hållbarhetsansvarig.
Ger bina viktiga livsmiljöer
Utan pollinatörer riskerar vi att minska vår artrikedom och mycket av den mat vi äter i dag. Därför är det avgörande att ge dem de rätta förutsättningarna. Som att placera ut bikupor, vilket vi gjort på Aspholmen i Örebro.
"Där bor och trivs bina superbra. Tack vare blomsterängar runt omkring kan de också skaffa mat. Det här är ett konkret sätt för oss på Castellum att bidra till den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster, vi skapar livsmiljöer och bidrar till pollinering vilket gynnar samhället", förklarar hon och fortsätter:
"Bina i kuporna kanske tar sig till ett äppelträd i närheten och pollinerar blommorna där vilket gör att äppelträdet kan ge frukt."
Vaknar till liv
Vad händer i kuporna just nu?
"Nu har bina börjat vakna till liv och börjar ge sig ut och leta mat, vi hoppas kunna se dem flyga omkring här snart. Mot mitten av sommaren blir det honung vilket såklart är supergott och härligt men den stora vinsten, återigen, är att vi värnar den biologiska mångfalden".
Livsviktigt? Ja, faktiskt. Läs mer om varför pollineringen är både en livsviktig och – tyvärr – hotad ekossystemtjänst, Naturskyddsföreningen förklarar.