Castellum satsar stort på att göra Aspholmen grönare. Vackert men också viktigt. Sommartid mäter Aspholmen nämligen de högsta temperaturerna i hela Örebro.
Aspholmen i Örebro genomgår en enorm förvandling. Det tidigare industriområdet kommer på sikt göras om till en blomstrande stadsdel med bostäder, fler butiker och kontor, skolor och – inte minst – fler grönområden. Vi på Castellum är i full gång. Vi har planterat lökar, träd, buskar, vi anlägger ängsmark, skapar gröna promenadstråk och blomsterhav.
Förväntade värmeböljor
Att göra den här typen av satsningar är viktigt. Aspholmen, med sina svarta hustak, stora asfaltsytor och många parkeringar, är i dag den överlägset varmaste stadsdelen i hela Örebro. Mätningar har visat på markytetemperatur på över 35 grader, den högst uppmätta temperaturen är 46 grader.
"Örebro är platt och om ett område dessutom består av hårdgjord yta och nästan inga gröna öar står vi dåligt rustade inför kommande scenarios med såväl intensiva skyfall som höga temperaturer", förklarar Emma Alenbrand på KAMTech, företaget som arbetar för att forma innovativa och hållbara miljöer.
Att tillföra gröna värden i den här typen av miljöer, menar hon, är en investering som skyddar vid extremväder och är viktigt, både för välmående fastigheter och människor.
Kartlägger nuläget
För att vi på Castellum ska kunna rikta våra insatser rätt har vi låtit KAMTech göra en kartläggning av området. Och deras GYF-uträkning (GYF = grönytefaktor och verktyget för att inkludera och utveckla grönska i byggd miljö, reds. anm.) visar att Aspholmen har för få ekologiska värden och ekosystemtjänster.
"Det här ger oss en jättebra översikt över vårt bestånd och riktlinjer för hur vi ska tänka när vi tillför gröna ytor", konstaterar Ann-Sofie Hedengren, teknisk förvaltare vid Castellum i Örebro och en del av projektgruppen för Ett grönare Aspholmen.
Mätbara mål
Kartläggningen visar hur många ”poäng” som saknas vid varje fastighet för att nå upp till rätt kvalitet när det gäller grönytor.
"Vilket i sin tur ger oss mätbara mål. Det blir tydligt vad vi behöver göra och vilken skillnad våra insatser gör", säger Ann-Sofie Hedengren.
Kartläggningen blir också ett värdefullt underlag vid nybyggen, förklarar hon.
"Vi har en tomt på Aspholmen just nu där vi vill bygga och där finns många etablerade träd redan. Tar vi bort dem kan vi inte komma upp i den GYF-poäng vi önskar komma upp i".
”Vill sticka ut hakan”
För oss på Castellum är det självklart att ta ansvar och sätta hållbarhet högt på agendan.
"Vi vill alltid sticka ut hakan och det känns extra roligt med de här bitarna som pekar på konkreta åtgärder. Tänk om vi kan göra en mätning om några år och konstatera att Aspholmen sänkt temperaturen, tack vare att vi har vågat investera. Ja, jag skulle kunna prata om det här hur länge som helst (skratt)! Jag tycker det är så roligt att vi satsar", säger Ann-Sofie Hedengren.