Gå till huvudinnehåll

2024-09-02

Castellum siktar på ytterligare 100 solcellsanläggningar till 2030 – hållbarhetschefen berättar om satsningen

Hållbarhet Sverige

Castellum förlänger projektet 100 på sol och ska bygga ytterligare 100 solcellsanläggningar till år 2030. Vi pratade med Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, om den nya satsningen, tidigare lärdomar och vad som krävs för att nå målet.

Solcellsprogrammet 100 på sol lanserades 2020 med målet att installera 100 anläggningar innan år 2025, ett mål som fullbordades redan i slutet av 2023. Nu fortsätter satsningen med målet att installera ytterligare 100 anläggningar före 2030. 

Varför gör Castellum denna satsning? 

– Det finns två tydliga anledningar: för att bidra till klimatomställningen och uppfylla våra hållbarhetsmål, men även för lönsamheten. Solceller i kombination med energilagring är en viktig del om vi ska få fastigheterna att gå från att vara passiva energislukare till aktiva effektresurser som avlastar elnätet.   

Vad krävs för att nå målet? 

– Drivkraft, engagemang och kunskap. På Castellum finns alla dessa ingredienser vilket gör att vi har väldigt bra förutsättningar. Det finns även tydlighet från ledning och styrelse vilket underlättar arbetet en hel del.  

Vilken är den största utmaningen när man installerar så många solcellsanläggningar? 

– Det är att alla byggnader är unika och vissa är mer eller mindre lämpliga för solceller.  Vi ser ofta att gamla tak inte klarar vikten och där krävs det större investeringar för att stärka taket, vilket påverkar lönsamheten och därmed möjligheten att investera.  


På Citypassagen i Örebro har Castellum installerat 340 solcellspaneler på fasaden för att försörja byggnaden med grön el. 

Vilka lärdomar har Castellum tagit med sig? 

– Vi har lärt oss att solceller faktiskt är ganska enkelt tekniskt och går snabbt att få upp på taken. Branschen växer snabbt och entreprenörerna som levererar solceller har börjat mogna. 

– Vi blir också bättre på att identifiera var solcellerna gör mest skillnad och är lönsammast, och att hitta olika upplägg tillsammans med hyresgästen.  

Tror du att man klarar målet två år tidigare även denna gång?  

– Det vet jag inte, men om vi jobbar hårt samtidigt som omvärldsfaktorer som ränteläge och politiska beslut spelar oss rätt i händerna så är det inte omöjligt.  

Om vi blickar ännu längre fram, vilken roll tror du att Castellums fastigheter har för miljön i framtiden? 

– I framtiden kommer solenergi och batterilagring göra fastigheter till en producent av förnybar energi som bidrar till elnätet. Byggnaderna kommer att byggas med hållbara material med stort fokus på återbruk. Och på taken kommer växtlighet att bidra till den biologiska mångfalden.  

– Det är otroligt stimulerande att vara med på den här resan och bidra till en bättre och grönare värld.  

 

Fakta om 100 på sol

  • I slutet av 2023 invigde Castellum sin hundrade solcellsanläggning och nådde målet om hundra solcellsanläggningar 2025 två år före utsatt tid. 
  • I slutet av andra kvartalet hade Castellum 111 solcellsanläggningar. 
  • Castellums totala solcellskapacitet: 20 GWh/år – motsvarar 18,8 % av bolagets totala elanvändning. 
  • På Hisingen Logistikpark utanför Göteborg har Castellum byggt en av Nordeuropas största solcellsanläggningar på tak med hela 30 000 kvm solceller och en årsproduktion på 3,3 GWh. 
  • Nu fortsätter Castellum satsningen med att bygga ytterligare 100 solcellsanläggningar fram till 2030.  

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-10-18

När historien är med och skapar framtiden

2024-09-10

Från Hisingen till Brunna: Castellums imponerande solcellsprojekt

2024-09-10

Så stöttar Castellum framtidens arbetskraft och främjar mångfald

2024-06-25

Castellum rankas som ett av världens mest hållbara företag

Visa liknande artiklar