Gå till huvudinnehåll

2024-05-22

Castellum satsar - för ett hållbart Västerås

Västerås

Castellums mål är att vara helt klimatneutrala år 2030 och alla satsningar vi gör nu, gör vi för att nå det målet. Det pågår flera projekt runt om i landet, bland annat här i Västerås.

Vi på Castellum driver många hållbarhetsprojekt i och omkring våra fastigheter, projekt som går att dela in i tre olika områden:

  • Förvaltning: Vi ser över all energi som är kopplad till våra fastigheter. Vi energieffektiviserar, bland annat genom att byta till mer energieffektiva fläktar, göra injustering av värmesystem, byta till LED-belysning samt installera solceller.
  • Projekt: När vi bygger nytt eller bygger om ser vi alltid över hur vi kan minska våra klimatutsläpp. Det kan handla om att använda återbrukat material och att välja material med låg klimatpåverkan.
  • Kundresan: Vi har även börjat hjälpa våra kunder att minska sina utsläpp. Bland annat genom gröna avtal och bättre avfallshantering.

Återbruk allt viktigare

En viktig nyckel för att nå målet 2030 är återbruk. Många produkter är lätta att demontera och använda på nytt som till exempel glaspartier, textilgolv, undertak och pentryn.
– I teorin finns inga hinder, problemet är att det är rätt ont om återbrukade produkter på marknaden. Ska du bygga om en fastighet kanske du får tag på 4 dörrar men inte de 20 du behöver. Här står man och stampar lite, förklarar Robert Carlsson, hållbarhetsansvarig på Castellum och fortsätter:

– Nästa steg är att återanvända större byggdelar som exempelvis bjälklag och stommar. Den typen av delar har stor miljöpåverkan och ger ett mycket större resultat.

Pant som gör dubbelnytta

Så till Västerås, vad gör vi där? Björn Sandvall är teknisk förvaltare på Castellum här i Västerås och rattar flera smarta hållbarhetssatsningar.
– Ett kul exempel är ute på Finnslätten. Här har vi flera stora företag där många unga – de vi lite skämtsamt ibland kallar ”Nocco-generationen” – arbetar. Det bildas stora mängder pantsäckar som hyresgästerna har problem att bli av med på ett smidigt sätt. Vi såg en möjlighet att hjälpa hyresgästerna samtidigt som vi gör en god gärning. Vi arbetade fram ett koncept där en logistikfirma på området hämtar upp pantsäckarna varje vecka, självklart utsläppsfritt med elbil, berättar han.

Ersättningen för panten skänker vi tillsammans oavkortat till vår samarbetspartner Lokala hjälpen i Västerås, som arbetar för ett säkrare, trevligare och mer inkluderande Västerås.
– Alla inblandade i projektet är supernöjda och nu letar vi efter fler hyresgäster som vill bidra med sina pantburkar så vi kan göra ännu mera positiv skillnad.

Artrika ängsmarker

Vi har tidigare berättat att vi snöröjer delar av Finnslätten helt utsläppsfritt med eldrivna maskiner. Nu satsar vi även på en klimatsmart grönyteskötsel. 
– Förutom att skötseln är utsläppsfri släpper vi även upp vissa grönytor. Behöver verkligen allt gräs vara kortklippt? En kortklippt gräsmatta är väldigt artfattig jämfört med en blommande ängsyta som myllrar av liv, blommor och örter får chans att växa fritt och lockar till sig mängder med olika insekter. Ängsmarker gynnar den biologiska mångfalden på Finnslätten, dessutom är de både färgglada och vackra, konstaterar Björn.

”Ett härligt eko”

Även när det gäller plantering resonerar man annorlunda i dag, förklarar Björn Sandvall.
– Vi planterade vårblommor alldeles nyss och gjorde det utan att tänka på att kulörerna ska matcha hyresgästerna. Vi valde i stället blommor som lockar pollinatörer. Det är fantastiskt att se att det vi gör skapar stora effekter. När man dessutom får med sig hyresgästerna och de själva går hem till sin villatomt för att göra en insektsvänlig hörna blir det ett härligt eko.

”Uppskattas mycket mer nu”

Robert Carlsson håller med.
– Det är roligt att se att våra satsningar tas emot så bra. Att vi arbetar med de här frågorna uppskattas mycket mer nu, jämfört med för fem år sedan. När vi exempelvis föreslår för hyresgäster att vi vill bevara så mycket som möjligt av befintlig inredning i deras nya lokal är det ofta tummen upp. Sedan finns ju också ett rapporteringskrav vilket ”tvingar” många in i förändringen.

Här kan du läsa mer om Castellums hållbarhetsarbete.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-03-01

Nya matavfallslagen - så gör du!

2024-02-26

Storsatsar på Finnslätten - AALogistik i nya lokaler

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

2023-12-14

Fastighetsbranschen kan göra en hel del

Visa liknande artiklar