Att alltid försöka ge använda produkter ett nytt liv är självklart för oss på Castellum. Som när vi lät renovera lokalerna åt Domstolsverket i Uppsala. Och trenden är tydlig, allt fler människor och företag vill återbruka, konstaterar Castellums Mälardalens hållbarhetsansvarige Robert Carlsson.
Det var i början av året som renoveringen och ombyggnationen av lokalerna drog i gång. Domstolsverket hade varit på jakt efter kompletterande ytor under en tid och hittade hem på Vaksalagatan 12 i Uppsala.
Återbruk i fokus
Planen var att återbruka så mycket som möjligt. Byggskivor, fönsterbänkskanaler, textilier, undertaksskivor, våtrumsgrupper, ventilation och pentry är exempel på vad som bevarades och återanvändes. Dessutom hämtades salsdörrar från Malmö domstolsverk.
– Det pratas mycket om transporter när det handlar om att minska utsläppen men faktum är att nyproduktion och ombyggnation av fastigheter står för en betydande del, konstaterar Castellums Björn Andersson som projektlett Domstolsverket lokalanpassning.
En utmaning i sig
Att renovera lokaler åt en instans som Domstolsverket kan vara utmanande i sig. Det råder tuffa krav på bland annat belysning, ljud, säkerhet och IT.
– Eftersom vi dessutom ville återbruka så mycket som möjligt fick vi hela tiden tänka ett extra varv, förklarar Björn Andersson.
Enklare att hitta grejer
Att ge produkter ett nytt liv är något som Castellum arbetar med dagligen, berättar Robert Carlsson, hållbarhetsansvarig.
– Den svåra biten är att utbudet inte är så stort än. Du kanske behöver tio dörrar men hittar bara tre. Det kräver arbete och planering, förklarar han.
Å andra sidan, konstaterar han, har det hänt mycket bara de senaste åren.
– Det material som finns är mer publikt och sökbart, det är enklare att hitta grejerna. Lagren börjar mer och mer likna butiker. Tidigare kunde det stå grejer i en källarskrubb, det är en annan struktur på det nu.
Krav på återbruk
Även konsumenterna är mer öppna för återbruk i dag, förklarar han.
– Det är tydligt att våra hyresgäster är positivt inställda till det. Dessutom är det allt fler företag som har det kravet på sig, att tänka återbruk. Att inte bara slänga och köpa nytt.
Vad är nästa steg för Castellum?
– Målet för oss nu är att hitta platser där vi kan förvara material, lagerhållning är själva nyckeln för att komma framåt. Vi är intresserade av att hitta denna typ av återbrukshubbar i samverkan med andra fastighetsägare och aktörer som är intresserade av att driva dem.