För ett halvår sedan var det en tämligen trött lokal som mest utstrålade klinik, vård och … ja, inte så mycket mer. Idag är förvandlingen total. Högst upp på Kungsgatan 15 i hjärtat av Göteborg finns 200 kvadratmeter omsorgsfullt renoverade med återbruk av både byggmaterial och inredning.
-Det har verkligen blivit fint och personligt, tycker Helena Dellborg som är initiativtagare till Castellums första återbruksprojekt tillsammans med Kålltorps REbygg.
Allt man ser har med några få undantag haft ett tidigare liv någon annanstans. Begagnat men fullt brukbart har byggmaterial och inredningsdelar återfötts här under takåsarna där dagsljuset släpps in genom vinklade fönster. Den tidigare närmast forensiska vitheten har ersatts av en jordnära färgskala. Golvet liknar mörk ek men är egentligen en mjuk matta som bidrar till behaglig ljuddämpning.
Det eleganta köket ger ett påkostat intryck men var alltså gratis. Och i taket sitter återbrukade LED-armaturer som lyser lagom över hela härligheten. De tvåhundra kvadraten består av en större öppen yta, några enskilda rum, ett mötesrum och ett kök med nästan oanvänd inredning.
Allt med kvalitetssäkrat och återbrukat material.
– Nu är allt färdigt, fräscht och bara att flytta in högst upp på en av stans bästa adresser. Jag tänker mig en liten PR-byrå, eller varför inte en start-up som själva jobbar med återbruk och miljö?
Det är mindre än ett år sedan som Castellum ihop med Kållborps Bygg, Vasakronan och Platzer skapade Kålltorp REbygg, en hub för återbruk som främjar hållbart byggande. Målet är att öka återanvändningen av byggmaterial genom en effektiv helhetslösning som sparar resurser och minskar fastighetsbranschens klimatavtryck. Kungsgatan 15 utsågs till arena för att provköra konceptet, som redan fått flera efterföljare i takt med att fler bygg- och fastighetsbolag anslutit sig.
Den bärande idén är väldigt enkel. Begagnade dörrar, byggmaterial, möbler och inredningsdetaljer kan ges en andra ”karriär” istället för att som tidigare rivas ut och kastas. Med REbygg som nav växer den effektiva återbruksprocessen stadigt med målet att återanvända så mycket som möjligt.
– Jag tror att tiden då man blåste ur och byggde nytt med dyra material snart kommer att upplevas som historia i byggvärlden, avslutar Helena Dellborg.